Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

zupy

chrzanowa z ziemniakami i boczkiem
Zupa:
4-5 szklanek esencjonalnego bulionu warzywnego
łyżka sklarowanego masła
nieduża porcja włoszczyzny bez marchewki
2-3 łyżki startego chrzanu
125 ml śmietany kremówki
150 ml białego wytrawnego wina
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
żółtko
pieprz i sól.
Dodatki:
4-6 ziemniaków
10-15 dag chudego wędzonego boczku
łyżka sklarowanego masła
łyżeczka majeranku
kilka igiełek rozmarynu
Etapy przygotowania

1
Garnek z bulionem ustawić na niedużym ogniu. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w dość drobną kostkę, krótko obsmażyć na łyżce rozgrzanego masła, podlać winem i bulionem, chwilę razem dusić. Potem przełożyć do garnka z już wrzącym bulionem i gotować. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dołożyć starty chrzan (ilość - według uznania) i posiekany ząbek czosnku. Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zabielić kremówką, zmiksować i ewentualnie jeszcze przetrzeć przez sitko. Następnie zagotować, zdjąć z ognia i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Wcześniej obrane i prawie ugotowane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, oprószyć majerankiem i rozmarynem i wraz z pokrojonym w paski boczkiem ładnie zrumienić na maśle. Gorącą zupę krem rozlać do bulionówek. Do każdej porcji włożyć trochę ziemniaków z boczkiem i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation